Pauls Post
08-05-2012 / 08:42

Waarom is niet iedereen als ik?

In de categorie ‘ze kunnen geen hamer meer vasthouden’ hoort ook de tekst ‘politici zijn ijdele, zakkenvullende draaikonten’. Ben je een beetje chiquer opgevoed, dan zeg je dat de middelmaat regeert. En dat deed Wientjes, de voorzitter van VNO NCW, afgelopen zaterdag in de krant.

Ach ach, waarom wordt zo’n man niet tegen zichzelf in bescherming genomen? De middelmaat regeert. Dit uiteraard in scherp contrast met het bedrijfsleven waar de echte topmensen zitten, creatief, doelgericht, met open oog voor de wereld, ik vat even samen.

Ministers zijn visieloos, narcistisch en door vazallen van de realiteit afgeschermd. Het parlement kent zijn plek niet en valt ministers voortdurend lastig. En dan de media! Of je het nu goed of fout doet, je wordt afgebrand.

Hondenbaan

Nou, daar hebben die echte toplieden in het bedrijfsleven mooi geen zin in en Wientjes geeft ze groot gelijk. Ze zouden het land natuurlijk voortreffelijk kunnen leiden, das duidelijk, maar je moet wel gek zijn om in zo’n hondenbaan te stappen. Hebben ze het ‘geduld’ niet voor. En om het verschil met de politiek nog even te markeren, krijgen we te horen dat ‘weinig ministers in staat zijn een bedrijf te leiden’. Niks geen ongeduld, gewoon niet competent.

Wow, wat een uitermate boeiende, complexe en overrompelende wereld representeert meneer Wientjes.

Domoren en minkukels

Het is maar behelpen voor hem. Hij is de machtigste lobbyist in ons land, maar naar we nu begrijpen is dat geen prestatie, maar een loden last die hem ook intellectueel terneer drukt. Het moet ook verschrikkelijk zijn, dat geklets met al die domoren en minkukels.

Wat te doen? De vakbeweging heeft zichzelf voorlopig buiten spel gezet, maar de politiek zal dat niet zo snel doen. Hoewel… mensen als Wientjes blijven daar toch op hopen. Zijn collega van MKB Nederland, wiens naam ook na deze vuurpijl niet bekender werd, stelde voor een zakenkabinet te installeren.

Knappe koppen

Een zakenkabinet. Dat lijkt een beetje op zakenwereld en daar gaat alles rationeel en gecalculeerd, weet u wel? Zet een paar knappe koppen bij elkaar (‘onafhankelijk’ natuurlijk), laat ze een paar stevige hervormingsplannen bedenken en hopla de crisis is opgelost.

Wat een misverstand. Als iets legitimatie ontbeert, is het wel een zakenkabinet. Het is ondenkbaar dat een kabinet van technocraten Nederland zouden kunnen hervormen zonder legitimatie van de kiezer. Een complete ontkenning van de democratische traditie en de emancipatie van de burgers.

Nou ja, er ging geen golf van enthousiasme door Nederland en dus exit zakenkabinet.

Zelfadoratie

En dan opeens is daar Wientjes. Hij neemt het woord zakenkabinet niet in de mond, maar het komt op hetzelfde neer. De elite moet de baas worden. Dat zijn in zijn beleving de topmensen uit het bedrijfsleven, verheven boven partijbelangen en dagelijks gekissebis. Hun legitimatie is dat zij de mensen kunnen ‘meesleuren’,  hun belangrijkste arbeidsvoorwaarde is dat ze geen hinder hebben van parlement en pers.

Het is een beetje deerniswekkend. Die zelfadoratie en het geloof in de eigen soort. Het doet me denken aan de uitroep van een leraar van me die geen orde kon houden: ‘Waarom is niet iedereen zoals ik?’

Paul Verburgt 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.