Pauls Post
06-12-2010 / 09:25

Meer files graag!

Laten we het over de files hebben.

We willen niet rekeningrijden, we willen niet thuiswerken, we willen niet met de trein. We willen autorijden. We willen asfalt. Maar dat zal er nooit genoeg zijn en dus zullen de files blijven. En dan heb ik het nog niet eens over de asfaltonafhankelijke files, zoals ongelukfiles, kijkfiles, vakantiefiles en niet te vergeten slechtweerfiles.  

Hoe gaan we met dit leed om? Blijven we mopperen? Ik moet er niet aan denken. Het is tijd voor…?   Een cultuurverandering! Goed geraden. Onoplosbare problemen ga je te lijf met een cultuurverandering. 

File is fun

Een beetje cultuurverandering begint met een nieuwe definitie waardoor gevoelens van onmacht  kunnen worden omgezet in een gretig verlangen. Het enige dat je hoeft te doen is het gewraakte begrip om te draaien. Fileprobleem is een heel naar woord. Daarom gaan we voor het tegendeel: file is fun! Niks geen economische schade, maar nationaal geluk. Niet in je eentje zitten somberen boven je nutteloze gaspedaal, maar samen met z’n allen deelnemen aan een groot feest. Het is toch uniek dat je deze moderne tijd waar de mensen langs elkaar heen leven, de gelegenheid krijgt om samen iets moois te beleven? Een WK-gevoel, maar dan het hele jaar door! File is feest, file is fijn.

Nieuwe kansen

Welke nieuwe kansen (cultuurveranderingsjargon) zijn er? Ik noem er een paar. De matrixborden kunnen worden vrijgemaakt voor een rijbewijsnummerloterij. Elke tien minuten valt een prijs, met een jackpot als de file tot de top vijf van het jaar hoort. Opbrengsten worden besteed aan asfalt en aan goede doelen zoals het openbaar vervoer. De loterij wordt afgewisseld met behendigheidsspelletjes zoals rijbaantje-ruillen en stuurtje-wisselen en antenne-roof. Verder kan – laat ik het neutraal omschrijven - uitwerking worden gegeven aan de talloze flirts die in files plaatsvinden.  

Omgekeerd-rekeningrijden lijkt me ook een attractie. Tegen een jaarlijkse vergoeding wordt een chip in je auto gebouwd die bij elke hectometerpaal een file-mile noteert, mits voorbijgereden met een snelheid onder de 10 kilometer per uur. De file-miles gegeven uitzicht op leuke kortingen en aanbiedingen. En ik garandeer je, over privacy zal geen woord meer worden gezegd.

Filevermaaksindustrie

De file als vermaak. Als we het een beetje handig aanpakken, groeien de files en dat is precies de bedoeling. Ik zie een geheel nieuwe bedrijvigheid ontstaan, de filevermaaksindustrie. Vergeet het rekeningrijden en de motorrijtuigbelasting.  Verpacht het recht op de exploitatie van files aan commerciële partijen zoals we dat ook hebben gedaan met het verhuren van de lucht aan mobiele operators en radiozenders. Laat de markt zijn werk doen. Zet kassa’s aan het begin van de files net als bij  de Efteling. Lok de mensen de file in.  ‘Kom nu nog naar de A2! Schitterende prijzen!’  en ‘Morgen noodweer. Winterbandenloterij op alle snelwegen!’

Ik volsta met wat hoofdlijnen, dat zal duidelijk zijn. Wat ik maar wil zeggen is dit: file is vooruitgang.

Paul Verburgt

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.