Pauls Post
15-03-2011 / 13:42

Hoeveel tijd kost cultuurverandering?

De heersende opvatting is dat een cultuurverandering veel tijd vraagt. Zeven jaar, volgens kenners.

Zeven jaar! Tjonge tjonge. Dat is lang. Zeven jaar. Er gaat een Bijbelse overtuigingskracht uit van dit getal. Zeven vette, zeven magere jaren, die categorie. Zeven jaren van stilstand, zeven jaren van verandering. Nederig buigen we het hoofd. Ja, zo is het en zo zal het zijn.

 

Het prettige van de zevenjarenleer is dat je als management op voorhand bent vrijgepleit. Bijna niemand zit zo lang op dezelfde plek. Je opvolger stelt direct vast dat jij het niet goed hebt gedaan en besluit tot een nieuwe cultuurverandering. En opnieuw begint een periode van zeven jaar die voortijdig zal eindigen door een managementwisseling. Cultuurverandering als tredmolen, ik was er zelf niet op gekomen.

Maar stel dat het management niet zo vaak wisselde, zou een cultuurverandering dan wel zeven jaar vergen? Dat gelooft toch niemand? Wat is een cultuurverandering? Dat iedereen op tijd komt en een beetje netjes doorwerkt? Of is dat opeens een kwestie van discipline? Hoe dan ook, daar heb je geen zeven jaar voor nodig.

Is cultuurverandering misschien dat de medewerkers weer aan de klant denken en niet aan hun provisie of bonus? Als je daar zeven jaar voor nodig hebt, kun je het beter laten, want voor je het weet ben je failliet.

O wacht, misschien slaat cultuurverandering niet op onderdelen van de bedrijfsstijl, maar op alles, de hele bedrijfsstijl, alle omgangsvormen en ongeschreven regels in een organisatie. Cultuur met een grote C dus. Zeven jaar? Ik zou er niet eens aan beginnen. Als de cultuur van een organisatie je zo tegenstaat, dat je hem helemaal wilt veranderen, wees dan wijs en zoek een andere baan.

Bij cultuurveranderingen gaat het om accentverschuivingen. Kwestie van goed uitleggen, het goede voorbeeld geven en consequent volhouden. Is de verandering logisch en staat die dicht bij de mensen op de werkvloer, dan gaat het snel. Met zevenmijlslaarzen, om eens een getal te noemen.

 

Paul Verburgt

 


 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.