Pauls Post
23-01-2012 / 09:40

@helpikwordgenoemd

Wat een weekend, mensen! De telefoon ging onafgebroken. Allemaal prominenten uit – ik moet nu even privacykundig formuleren -  een brede christelijke volkspartij die niet meer zo breed is. Hoe ze in de media het beste konden zeggen dat ze zogenaamd geen partijleider wilden worden.

Niet aan de orde

Denk niet dat dit bijzonder is. Al maanden word ik overstroomd met vergelijkbare verzoeken uit een – weer even op mijn woorden letten -  brede sociaaldemocratische volkspartij die ook al niet meer zo breed is. En dan heb ik het nog niet over de zelfbenoemde kroonprinsen in het bedrijfsleven. Of de echte kroonprins. 

Hoe verhul ik voor radio en tv dat ik hogerop wil? En dan niet met van die afgesleten teksten als ‘dit is nu niet aan de orde’ of ‘ik ben niet beschikbaar’. Een beetje origineel graag, zodat er nog wat te raden valt.

Het is een vraag van alle tijden. Opportunistisch misschien, maar wel  menselijk. Ik kijk er niet op neer. Integendeel. Ik onderdruk het woord dat spontaan in me opkomt (handel!), maar vind wel dat het toegestaan is om deze hulpvraag vanuit de marktwerking tegemoet te treden.

Soundbite

Anders gezegd, ik kan u melden dat ik een bedrijf heb opgericht om onze prominenten en carrièremakers te voorzien van originele ontkenningen. Op een moderne wijze, dus real time, met behulp van twitter.

Het werkt zo. Stel je bent een prominent. Je wilt je kantoor verlaten en ziet dat een paar journalisten op je staan te wachten. Je naam wordt namelijk genoemd voor een hoge positie.

Ik citeer nu de instructie voor onze clientèle. ‘Pak uw smartphone en zend een blanco tweet naar @helpikwordgenoemd. U krijgt terstond drie originele ontkenningen toegestuurd. Omdat een twitterbericht nooit langer is dan 140 tekens, heeft u altijd een soundbite van klasse ter beschikking die een-op-een de media in kan.’

Internationale expansie

Ideetje hè?! In plaats van met een afwijzende grimas langs het journaille te glippen, kun je voortaan recht op ze af lopen. Gemoedelijk of gedecideerd, afhankelijk van de ontkenning die je hebt gekozen. Je tokkelt onderwijl nog een beetje op je telefoon, wat een enorm moderne en energieke indruk maakt. ‘Heren?’ Rustig laten uitspreken en dan pats, je voltreffer! Prettig glimlachje ten afscheid en klus geklaard.

De instructie: ‘Twitter ons na afloop nog even welke ontkenning u heeft gebruikt (1, 2 of 3). Wij houden een register bij, zodat u nooit in herhaling vervalt.‘

We beschikken inmiddels over een bestand van enkele duizenden ontkenningen, getest op effect en correcte zinsbouw. Een team van tolken-vertalers is bezig onze internationale expansie voor te bereiden.

Startkapitaal

Verder heb ik een Raad van Advies aan het bedrijf weten te verbinden, allemaal mensen uit de praktijk. Slechts één van de leden wil ik bij naam noemen, noodgedwongen omdat die is uitgelekt, maar desalniettemin met trots omdat het aangeeft welke vakmensen wij in huis hebben weten te halen: mr. P.H. Donner, recent (ondanks ontkenningen zijnerzijds) benoemd als vicevoorzitter van de Raad van State.

Over de tariefstelling wil ik niet meer zeggen dan dat die in overeenstemming is met de hoge functie waarop de ontkenning betrekking heeft. Inderdaad, naar het voorbeeld van headhunters die de top van de markt bedienen.

Het startkapitaal is een verhaal apart. Uit de AWBZ, mensen, gewoon uit de AWBZ! Belletje naar de minister van Volksgezondheid en klaar was Kees. Zegt ze: ‘Hier moet hulp geboden worden! Links om of rechtsom!’ 

Paul Verburgt 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.