Pauls Post
22-10-2014 / 14:04

De Schijf van Tien (1)

Adviezen voor algemeen directeuren

Of je nu net bent begonnen of je doet het al een tijdje, het is best lastig om algemeen directeur te zijn. Ik zeg dit zonder ironie. Ik zeg het uit ervaring. Je wilt niet zijn als je voorgangers, maar modern, menselijk en letterlijk voorbeeldig.

Voor die algemeen directeuren die het beste met zichzelf en hun medewerkers voor hebben, heb ik geheel gratis en voor niets tien wijze adviezen klaar liggen. De Schijf van Tien.

In deze column de eerste drie. 

Ze gaan over de identificatie waaraan algemeen directeuren doorgaans ′lijden′: ze zien zichzelf als de top dan wel het hart van het management van de organisatie. Een bananenschil. Als je er eenmaal op staat, is uitglijden onvermijdelijk.

Een algemeen directeur is niet de top van het management. Management is een bedrijfsmiddel zoals huisvesting en ict. De algemeen directeur maakt van die bedrijfsmiddelen in voorkomende gevallen (spaarzaam) gebruik, maar hij (of zij, maar dat spreekt voor zichzelf) valt er natuurlijk nooit mee samen. Het is dus ook heel merkwaardig dat algemeen directeuren zich opsluiten op chique gangen met financiële en soortgelijke directeuren en dat alles zien als hun habitat.


Een algemeen directeur heeft een eigen, autonome positie met een zeer grote, vaak bepalende invloed. Hij is het middelpunt van de organisatie, normstellend voor de interne omgangsvormen, boegbeeld van de bedrijfsdoelen, steun en toeverlaat voor de medewerkers. Hij maakt anderen het werken (met plezier) mogelijk, kent de business en weet waar het bedrijf naar toe moet en legt dat onvermoeibaar uit. En ja, zo nu en dan vergt dat een paar besluiten, ook vervelende.Een algemeen directeur is bescheiden, ook omdat hij dat kán zijn: medewerkers kennen hem als vanzelf gezag en positie toe. Dat hoef je niet nog eens te benadrukken, laat staan  af te dwingen. Bovendien kan hij in zijn eentje nooit wat de medewerkers kunnen. Preciezer, zeker in grote(re) bedrijven is er geen enkele algemeen directeur die zelf ook maar één van de basisproducten of –diensten van het bedrijf kan maken of leveren. 


Zo, dat relativeert de algemeen directeur als besluitenfabriek. De volgende keer praten we over de relatie met de medewerkers.

Paul Verburgt 
Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.