Pauls Post
27-03-2012 / 08:50

De beunhaas en de stilte

Elke branche heeft zijn Vestia’s. Na de banken, het hbo en de ziekenhuizen (to name a few) is nu de bedrijfsgezondheidszorg aan de beurt. Onder de titel Verzuimpolitie maakte het onderzoeksprogramma Zembla vorige week gehakt van het bedrijf Verzuimreductie.

Verzuimreductie is een arbodienst waarbij een aantal grote winkelketens is aangesloten. Ze beroemt zich erop het ziekteverzuim bij zijn klanten ingrijpend en structureel terug te brengen. In feite is het een call center waar zogeheten casemanagers het contact onderhouden met de verzuimende werknemers. Pas in het uiterste geval wordt een bedrijfsarts ingeschakeld waartoe Verzuimreductie een beroep doet op externe partijen zoals ArboExtra omdat ze zelf geen artsen in dienst heeft.

Ongeschoold

Zembla legde bloot dat Verzuimreductie er een potje van maakt. Medisch ongeschoolde casemanagers ‘spelen doktertje’ door diagnoses te stellen en behandel- en gedragsaanwijzingen te geven. Men noteert allerhande medische gegevens en speelt die door naar het management van de zieke werknemers.

Dit alles is regelrecht in strijd met de wetgeving en de goede trouw. De eigenaar/oprichter van Verzuimreductie (‘ik heb zwemdiploma A en B’) stond met een mond vol tanden, niet uit schaamte, maar eenvoudigweg omdat hij tegen de beschuldigingen niets in te brengen had.

Schande

De reportage had het gebruikelijke gevolg. De Kamer eist opheldering, de FNV wijt de misstanden aan de liberalisering van de arbomarkt en de kranten staan vol. Schande!

Een schande is het inderdaad, maar laten we even naar wat feiten kijken.

In de eerste plaats heeft Verzuimreductie klanten, gerenommeerde retailketens die willens en wetens met deze hardhandige arbodienst in zee zijn gegaan. Onder de populistische slogan ‘verzuim is een keuze’ wantrouwt men in beginsel iedere ziekmelding. Met dit mensbeeld krijg je weinig gehoor bij ‘normale’ arbodiensten en dus stapte men over naar Verzuimreductie. Anders gezegd, deze bedrijven delen dus mee in de schande die nu over Verzuimreductie wordt afgeroepen.

Dat geldt in zekere zin ook voor de kleine wereld van de bedrijfsgezondheidszorg. Zembla deed voor de inner circle geen onthulling; het is al jaar en dag bekend hoe Verzuimreductie opereert. De voorzitter van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen kan op tv dan wel ach en wee roepen, maar hij en zijn club weten precies wat er speelt. De directeur van Arbo Extra mag de werkwijze van haar klant Verzuimreductie afwijzen, ze levert wel bedrijfsartsen.

Geen klokkenluiders?

En breder, waar is de brancheorganisatie van arbodiensten in dit spel? Of het departement?

Of nog breder, ik kan nauwelijks geloven dat vakbonden als FNV Bondgenoten pas van Zembla hoorde hoe Verzuimreductie werkt. Heeft men dan geen leden meer bij de klanten van Verzuimreductie? Nooit een klokkenluider horen beieren?

Of de Kamerleden? Zeker in de grotere fracties met hun nauwgezette taakverdelingen en specialisaties moet er toch kennis zijn geweest voordat Zembla ermee kwam?

Loos gebaar

Onvermijdelijk wordt weer geroepen om ‘toezicht op de ‘sector’. Het zal er wel komen, want het voelt erg besluitvaardig en modern aan.

Voor mij is het een loos gebaar. We hebben gewoon te maken met een beunhaas, een kleintje zelfs, want anders dan Zembla zegt is Verzuimreductie een kleine speler en al helemaal niet ‘de grootste arbodienst’. De overgrote meerderheid van de arbodiensten doet netjes zijn best en houdt zich aan de regels.

Schoon houden

Interessanter is echter het jaren volgehouden zwijgen van de sector en de eromheen cirkelende satellieten zoals de bonden en het ministerie. En daarin lijkt het op die andere branches waar ‘Vestia’s’ zijn. Men zwijgt of waarschijnlijker, men denkt: laat een ander dit vuiltje maar opknappen, als ‘ie zo nodig moet.

Van individuele bedrijven kan ik me die houding nog indenken, al was het maar om de schijn te vermijden dat je met modder gooit naar concurrenten die je te slim af zijn. Van belangenorganisaties en buitenstaanders begrijp ik dat niet.

Wie nu een toezichthouder voor de bedrijfsgezondheidszorg bepleit, ontslaat de branche van de morele opdracht het eigen huis schoon te houden. En dat geldt ook voor de andere Vestia-branches.  Ik vind dat jammer.

Paul Verburgt 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.