Pauls Post
21-11-2016 / 08:41

Boze burgers hebben geen boodschap aan feiten

Over opportunisme en bedrijfsblindheid

Het zijn niet de minsten onder ons, Willem Vermeend en Rick van der Ploeg, beiden gerenommeerde economen en prominente leden van de PvdA. In De Telegraaf van 20 november geven ze uiting aan hun verbijstering over de onredelijkheid van de boze burgers. 

Terwijl Nederland het beste scoort van alle EU-landen, zo betogen ze, blijven burgers mokken: die geloven de ‘harde cijfers’ van ‘onafhankelijke instellingen’ gewoonweg niet. Wat móet je ermee? Niks, want ‘de praktijk leert dat het weinig zin heeft op deze reacties te reageren’.

Ik weet natuurlijk niet wat de praktijkervaring van beide heren is, maar volgens mij zit Van der Ploeg voornamelijk in het buitenland, dus die zal weinig boze Nederlanders tegenkomen. En van Vermeend is me ook niet bekend dat hij de blaren op zijn tong heeft gepraat om zijn boze landgenoten tot rede te brengen.

De heren blijken zich vooral te baseren op internet. Ze vergasten de lezer op wat citaten die allemaal moeten bewijzen hoe verblind burgers zijn. Die burgers zeggen dat ze in hun omgeving iets anders meemaken dan wat deskundigen als Vermeend en Van der Ploeg zeggen. Werkloosheid, voedselbanken, minder koopkracht. De economen heffen de handen in wanhoop ten hemel! Zien die boze mensen dan niet hoe goed het gaat: een hoge economische groei, meer koopkracht, meer export, meer investeringen, meer banen, meer mensen aan het werk dan ooit.

De pot verwijt de ketel. Vermeend en Van der Ploeg hebben het alleen over hún feiten, de onderwerpen die zij belangrijk vinden en die wat hun betreft dus ook bepalend moeten zijn voor het goede humeur van de burgers. Andere feiten kennen ze niet, althans noemen ze niet.  Ja, dan heb je je gelijk voor het opscheppen. Doe je iets meer moeite, dan zie je al snel dat die hele stroom van groot en klein ongerief haar bron vindt in een handjevol zeer serieuze problemen die door politiek, bestuur en deskundigen wordt gebagatelliseerd of ontkend.  

  • De massale immigratie en vooral de halfzachte omgang met de toestroom van arbeidsmigranten. Dan steekt het als deze instromers een royaal zakgeld krijgen dat ze ostentatief besteden in de lokale supermarkt, terwijl omwonenden naar de voedselbank moeten. Dan steekt het als pas na kritiek in de media de ‘oprotpremie’ voor asielzoekers uit veilige landen wordt aangepakt. En dan steekt het als blijkt dat duizenden migranten uit het Midden-Oosten zonder serieus onderzoek binnen konden komen omdat wij te weinig ambtenaren beschikbaar hadden. Dan steekt het als onhandelbare en criminele asielzoekers niet het land, maar het AZC worden uitgezet.
 
  • De mislukte integratie en – ook hier -  de halfzachte omgang met allochtonen die gewoonweg geen zin hebben om te integreren. Of je het nu over het niet-beheersen van de Nederlandse taal hebt of over de oververtegenwoordiging in de cijfers van bijstand en criminaliteit, het mag niet gezegd, laat staan worden aangepakt. En dan steekt het als je geen aangifte meer kan doen, omdat de politie aan jouw gestolen fiets geen prioriteit geeft. Dan steekt het als de politie wel voorbedrukte aangifteformulieren heeft klaar liggen en zelfs naar de lokale moskee brengt om  Wilders voor de rechter te brengen. Dan steekt het als jij voor een paar kilometers te hard rijden op de bon gaat en terugkerende Syrië-gangers geen strobreed in de weg wordt gelegd, zelfs geld krijgen voor een nieuwe start. 
 
  • De groei- en bemoeizucht van de EU en vooral de discrepantie tussen de buigzaamheid van de politiek voor de wensen van de EU en de onbuigzaamheid voor de verlangens van de eigen burgers. Dan steekt het als je moeder in een vieze luier in het verpleeghuis ligt omdat er geld noch personeel genoeg is, terwijl miljoenen richting Griekenland stromen. Dan steekt het als de rente kunstmatig laag wordt gehouden, ook weer om Zuid-Europa te gerieven, waardoor hier de pensioenen moeten worden gekort. Dan steekt het als er jaarlijks miljoenen naar Turkije gaan omdat dat land zich moet kunnen voorbereiden op  toetreding tot de EU terwijl het niets anders doet dan die toetreding onmogelijk te maken. Dan steekt het als een simpel handelsverdrag opeens een hoeksteen wordt in de verdediging van het vrije westen tegen Poetin.
 
  • De verwildering van de arbeidsmarkt, variërend van de ongecontroleerde loonconcurrentie uit Oost-Europa tot de obstructie van het zzp-schap door partijgenoot Asscher. Dan steekt het als een paar roekeloze banken eerst met belastinggeld worden gered, waarna ze het mes zetten in hun personeel/redders. Dan steekt het als werkgevers nog steeds voor twee jaar of meer opdraaien als medewerkers ziek worden  en dus geen mensen in dienst nemen. Dan steekt het als er nauwelijks nog vaste aanstellingen worden verstrekt, door de overheid voorop. En dan steekt het nog meer als er een wet van kracht wordt die je als zzp’er bij de nek grijpt.
 
  • De luidkeelse zelffelicitatie van politiek en bestuur die kritiek, zelfs twijfel wegzet als gemopper en gebrek aan inzicht van laagopgeleiden. Was vroeger verheffing van de arbeidersklasse een hoog ideaal, nu moeten ze niet zeuren. Dan steekt het als – wederom – Asscher vindt dat de meerderheid zich maar moet aanpassen aan de eis van een groepje actievoerders om Zwarte Piet te witten. Dan steekt het als het referendum als een gevaar voor de democratie wordt gezien, ook door voormalig kroonjuweelhouder D66, omdat de gemiddelde kiezer onvoldoende kennis heeft om te kiezen. Dan steekt het als de minister-president even sorry komt zeggen voor alle beloften die hij heeft gebroken. En wie de verontwaardiging daarover afdoet als onbegrip over de noodzaak in ons coalitieland om compromissen te sluiten, trapt nog een keer na ook. En zo kunnen we door gaan.

Kern is dat onze autoriteiten op grote schaal zijn gaan meten met twee maten. Door rationalisten die slechts in abstracte hoofdlijnen denken, zal de causaliteit worden ontkend of als emotie worden weggezet, maar dan miskennen ze de essentie van een tevreden en vreedzame samenleving: evenwicht in belangen en tegenstellingen.

Deze onbalans wordt ook door Vermeend en Van der Ploeg niet gezien. Ze komen dan ook met een reeks van behendige adviezen aan de politiek om de onvrede af te kopen (het zijn niet voor niets economen!). Kortingen op de pensioenen tegenhouden, de Wet Flex en Zekerheid intrekken, de modelcontracten voor zzp’ers skippen, allemaal prima maatregelen, maar door timing en motief dubieus een ‘harde’ aanwijzing  dat het bestuurlijke establishment pas in beweging komt als de eigen positie in het gedrang komt. Want daar gaat het beide heren om: het mag natuurlijk niet gebeuren dat Nederland een Trump krijgt. Dus moeten de politieke partijen massief inzetten op het activeren van de ‘tevreden burgers’ en ze naar de stembus lokken. En ze moeten Wilders niet uitsluiten van de ‘onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet’ (let op de precieze formulering), want dan moet-ie in het openbaar aangeven wat zijn plannen met Nederland zijn en hoe hij die wil realiseren. Nou, hahahaha, dan weet je het wel: dan zakt-ie door de vloer!

Jammer, ik heb Vermeend en Van der Ploeg hoog zitten en zag ze altijd als onafhankelijke denkers, maar dit is onversneden opportunisme en bedrijfsblindheid.

Ik zoek nog steeds naar het redelijk alternatief in de politiek dat de boze burger wil horen.

 

Paul Verburgt

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.