Pauls Post
27-06-2012 / 09:32

Alleen mannen geschikt voor Het Nieuwe Werken

Les 1 voor wie als bedrijf graag in de media wil: bedenk een onderzoekje dat als een bom uiteenspat in de smoeltjes van argeloos Nederland. Het beste scoor je als je een taboe doorbreekt of een minderheid aanpakt, nou ja, als het maar dwars is.

Hersens mobiele bellers na twee jaar pap met de onderkop Lekkende kerncentrale veiliger dan smartphone komt geheid op de voorpagina. Ook gegarandeerd succes: Homofiele werknemer lui en recalcitrant met als subtitel Bedrijven geconfronteerd met nieuw fenomeen: de  weigermanager.

Moeilijk is het allemaal niet. De vrije pers staat klaar, als schooljongens voor voetbalplaatjes bij Albert Heijn. Niemand die wat checkt. Een persbericht met verwijzing naar een ‘recent uitgevoerd onderzoek’ volstaat.

 

 

Laatst was er weer zo’n onderzoek. Wat zeg ik? Een breed onderzoek, gehouden door een uitgeverij van HR-tests onder wel 900 mensen. En wat bleek? Mannen zijn geschikter voor Het Nieuwe Werken dan vrouwen. Komt dat even goed uit, ik bedoel, allemachtig, dat is breaking news! Stop de persen!

De werkomgeving thuis is vaak rommeliger dan op kantoor en je hebt thuis geen collega’s die zeggen of je iets goed doet en die je kunnen motiveren. Mannen interesseert dat niet, want onafhankelijk, weet je wel. En vrouwen, tja, die willen structuur en complimentjes.

Need we say more? Nee hoor, dit is genoeg. Klakkeloos namen  de media het berichtje over. Navraag zou overigens weinig opgeleverd hebben, want er is geen onderzoeksrapport. De site van de uitgever maakt je ook niet veel wijzer, behalve dan dat het onderzoek is uitgevoerd met een geheel nieuwe testmethode waarmee werkgevers kunnen checken of hun medewerkers wel HNW-fähig zijn.   

Veel werkgevers zijn namelijk bang dat thuiswerkende medewerkers minder productief worden dan op kantoor, aldus een woordvoerder. Daarom heeft de uitgeverij een lijstje gemaakt van eigenschappen die een mens nodig heeft om Nieuw te kunnen Werken.

Ik ben dol op lijstjes. Wie de werkelijkheid zijn wil wil opleggen, maakt een lijstje. De voorgeschreven toon is apodictisch en de cirkel is zo rond als ‘ie maar zijn kan: zo is het, mensen, allemaal onderzocht en bewezen!

Ook nu weer. Lees even mee:

Een flexibele werknemer voldoet aan de volgende eisen:

  • Hij of zij heeft een hoge verantwoordelijkheid. Deze personen zijn volhardend in het afronden van hun taken, zelfs wanneer ze obstakels tegenkomen.
  • Hij of zij beschikt over een hoge vitaliteit. Deze personen zijn gedreven en energiek. Ze werken graag in een hoog tempo.
  • Hij of zij hecht weinig waarde aan de hulp, motivatie en aanmoediging van anderen.
  • Hij of zij heeft een hoge mate van onafhankelijkheid.
  • Hij of zij hecht bovengemiddeld waarde aan prestaties.
  • Hij of zij hecht veel waarde aan nieuwe ervaringen en confrontaties met nieuwe en wisselende situaties.
  • Hij of zij hecht relatief weinig waarde aan een gestructureerde werkomgeving.

Ach ach, wat schitterend! Die sacrale sekseneutraliteit en die onbuigzame hr-nomenclatuur, prachtig.

Met het onderzoek heeft het lijstje weinig meer van doen. Mannen geschikter dan vrouwen?  Kletskoek. Niemand is geschikt! Wie beschikt over deze set van bewonderenswaardige eigenschappen, is geen normale werknemer meer. Dat is een schaap met vijf (5) poten. Wat zeg ik? Dat is een manager!

Probleem opgelost.

Breaking news! Stop de persen! ‘Alleen managers zijn geschikt om thuis te werken!’.

Of nee, zet de persen maar weer aan. Dat doen ze al jaren.


Paul Verburgt

PS: een volgende keer praten we over HNW voor normale mensen.

 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.